100 éve a Balaton szolgálatában

Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű, sekély vizű tava a Balaton, amely hazánk egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Emberek milliói látogatnak ide évente, így nemzetgazdasági szempontból is kulcsfontosságú jó vízminőségének, ökoszisztémájának és biológiai sokszínűségének megőrzése. 

A közel 100 éve működő HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet fő profilja az édesvizek környezettani kutatása, fókuszálva a Balatonra és vízgyűjtőjére, összetételben és sokoldalúságában az országban egyedülálló műszerparkjának segítségével. A Kutatóintézet vizsgálja a Balaton és a hozzá kapcsolódó vízterek növény- és állatvilágát, ezek tér- és időbeli változásait, az anyagforgalmi sajátosságokat, és vízi ökoszisztémák működésére hatással lévő abiotikus és biotikus környezeti tényezőket. A Kutatóintézet a kor kihívásainak megfelelő, nemzetközi mércével is kimagaslónak számító, közel 1600 millió Forint összértékű komplex műszerparkkal rendelkezik. Munkatársai olyan alapvető kérdésekben foglaltak állást az elmúlt években, mint például a Balaton vízszintjének és a vízminőségének kérdése, a hínárosodás jelensége, a nádpusztulás, a nyári turisztikai szezonban jelentkező algavirágzások, a különböző típusú emberi eredetű szennyezések, vagy a szalinizáció jelensége.

A Kutatóintézet kiterjedt műszerparkja segítségével komplex módon vizsgálja a természetes ökoszisztémákból (pl. a Balatonból) és kísérleti rendszerekből (pl. mezokozmosz rendszer) begyűjtött mintákat. Az eszközpark olyan fontosabb elemeket foglal magában, mint a kültéri és beltéri kísérletes rendszerek, modern műszeres analitikai berendezések, mikroszkóp rendszerek, mintagyűjtő-, előkészítő- és feldolgozó eszközök, vízminőség nyomon követésére alkalmas távérzékelési rendszer, mikrobiológiai és molekuláris biológiai laboratóriumok. Ilyen komplex, a vízi élővilág és vízi környezet vizsgálatára alkalmas kutatási infrastruktúra egy intézményen belül máshol nem található meg az országban, tehát egyedülállónak tekinthető.

A Kutatóintézet műszerparkjának segítségével kapott eredményekről a közcélú kutatások menüpontban is lehet tájékozódni.

A fontosabb kutatási eszközöket az alábbi galéria szemlélteti.