Algabiomassza adatok és tavi jelenségek

A Sentinel-2 műhold és a Balaton: algabiomassza adatok és tavi jelenségek

A műholdas távérzékelés rendkívül hasznos eszköz a Föld környezetének és jelenségeinek tanulmányozásában. A Sentinel-2 műhold egyike ezeknek a technológiáknak, amelynek segítségével részletes képek és adatok gyűjthetők a bolygónk fizikai, kémiai és biológiai állapotáról. Az adatok elemzése és értelmezése révén számos területen alkalmazható, többek között az ökológiai és limnológiai kutatásokban is. Az űrben keringő berendezések túlárazott szelfikamerának is tűnhetnek, de a műholdak nem csak magas felbontású képeket rögzítenek, ezeket ráadásul rengeteg különböző színben is végzik el. Egy egyszerű fényképezőgép csak 3 színt használ a képek készítésére, ezzel szemben vannak műholdak, amelyek több százat. A színes képek eltérő kombinációjából rengeteg új információ nyerhető, pl. a területek növényzetének állapotáról, a víz minőségéről, a talaj tulajdonságairól és más környezeti jellemzőkről. 

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatói a Sentinel-2 műhold segítségével készítettek térképeket a Balaton vizének állapotáról, amelyeknek kiértékelésével értékes információkhoz juthatunk. A 2023. június 1-ei balatoni áthaladás során a műhold képei segítségével többek között a víz klorofill-a tartalom (az alga-biomassza indikátora) térképét is elkészítették (1. ábra). A műholdképek alapján jól látható a Balaton nyugati és keleti része közötti különbség az alga-biomassza mennyiségében. A nyugati részen több alga található (több sárga és piros szín). Ez a jelenség elsősorban a nyugati medencében található tápanyag-dúsabb vízre vezethető vissza. 

 

műholdas kép

 

Az értékes limnológiai és algológiai adatokon túl a műholdfotókon további érdekes információkat lehet felfedezni. Az ábrákon megfigyelhetőek a kisebb-nagyobb hajók és egy repülőgép csóvájának a nyoma (2. ábra). Ezek a nyomok egyértelműen jelzik a Balaton közlekedési intenzitását és a vízfelületet érintő emberi tevékenységet. 

 

műholdas kép

 

A műholdfelvételeken továbbá megfigyelhetőek kisebb kiterjedésű, lokális algacsúcsok (3. ábra), melyek gyakran a vízminőség és a vízi környezet változására utalhatnak. 

 

műholdkép

 

 A műholdképek nagyon gyakran felhőfoltokkal illetve az árnyékukkal is tarkítottak (4. ábra). 

 

műholdkép

 

A műholdak által készített felvételek és azok kiértékelése számos értékes információt nyújt a Balaton és annak környezete vizsgálatában. Az alga-biomassza térképe segít az algásodás gócpontjainak azonosításában és a vízminőség elemzésében. A további fejlesztések és kutatások révén még pontosabb és részletesebb adatokhoz juthatunk, amelyek hozzájárulnak a Földünk jobb megismeréséhez és védelméhez, és talán egyszer lehet majd egy magyar műhold, amelyiket a Magyarország tavainak vizsgálatára is használhatunk.