Élőhely helyreállítás természetes módszerekkel

Európa környezeti állapota aggasztó. Az élőhelyek tönkretétele és a biológiai sokféleség csökkenése már az ember általános, és gazdasági jóllétére is komoly veszélyt jelent, ráadásul a klímaváltozás miatt várhatóan a jelenlegi állapot is tovább romlik. Ezért a kontinenst behálózó egészséges és ellenálló élőhelyek hálózatára már most szükség van – állítja a Merlin projekt, melynek Intézetünk is résztvevője, és amit azért hoztak létre, hogy segítsék a vizes élőhely helyreállítási programokat. 

Az egészséges élőhelyek létrehozásában az édesvizek létfontosságú szerepet töltenek be. Európában a patakok, folyók, tőzeglápok és más vizes élőhelyek helyreállításában már sok tapasztalat gyűlt össze. Az ökoszisztémák helyreállítása világszerte aktuális téma, ezért nagy igény mutatkozik sikeres példákat ismertető útmutatóra a folyók, tavak és vizes élőhelyek restaurálásáról. Európa-szerte 17 mintaprojekttel a MERLIN az édesvízi élőhelyek sikeres helyreállításához ad támpontokat. A projekt több, mint 10 millió eurót fordít arra, hogy feltárja azokat a szociális, gazdasági és környezeti tényezőket, melyek sikerre vitték a beavatkozásokat ezen a 17 helyszínen.

A MERLIN az édesvízi élőhelyek helyreállításakor a „természet adta megoldásokra” fókuszál. Ezek a módszerek természetes megoldásokat kínálnak olyan társadalmi-gazdasági kihívások leküzdésére, mint például a klímaváltozás, a biológiai sokféleség eltűnése, vagy az egyre gyakoribb árvizek. Az olyan beavatkozások, mint a természetes folyókanyarulatok helyreállítása, az árterek ismételt elárasztása, vagy a gátak eltávolítása mindannyiunk életére pozitív hatással lehetnek, és megfelelnek az olyan kulcsfontosságú környezetvédelmi szabályozásoknak is, mint az Európai Zöld Megállapodás.

A MERLIN egy kutatási és innovációs projekt, ami az Európai Bizottság H2020 programjának keretében valósul meg. A pályázat 45 európai partner együttműködésével jött létre: részt vesznek benne egyetemek, kutatóintézetek, természetvédelmi egyesületek, illetve döntéshozó szervek az üzleti szektor a kormány és az önkormányzatok részéről. A projektet a német székhelyű Duisburg-Essen Egyetem irányítja.

Az ELKH  Balatoni Limnológiai Kutatóintézete a WWF Magyarországgal együttműködve a Szabadság-sziget restaurációs területen végez monitoring tevékenységet, illetve az osztrák BOKU Egyetemmel (Universität für Bodenkultur Wien) közösen segíti a nagy folyamok restaurációs eljárásának kidolgozását.

A Merlin projekt minden hónapban ingyenes webináriumot tart, a soron következőt május 3-án, 15 órától. Az előadás angol nyelvű, és Kerry Waylen, a James Hutton Intézet csoportvezetője tartja majd: „A természetalapú megoldások nyomon követése és értékelése - gondolkodás sablonokon kívül!- címmel.

Itt lehet regisztrálni: https://project-merlin.eu/registration.html