Algavirágzás télen? Nincs ebben semmi szokatlan.

Algásodás a Belső-tavon

Néhány napja többen jelezték, hogy a tihanyi Belső-tavon intenzív algásodást figyeltek meg. Munkatársunk vízmintát vett, amit Somogyi Boglárka, tudományos főmunkatárs, vezető algológus mikroszkóp alatt is megvizsgált.

- A Belső-tó egy algás tó, ahol folyamatosan magas az algabiomassza. Ez a jelenség egyáltalán nem szokatlan itt, még ebben a téli időpontban sem. Most azért volt olyan látványos a vízvirágzás, mert egy olyan fonalas kékalgák jelentek meg nagy tömegben, melyben gáz-vakuolumok (apró gázbuborékok) figyelhetők meg, melyek felemelhetik az algafonalakat a víz tetejére. A kékalgák vagy cianobaktériumok melegkedvelők, így valószínűleg ezek az algák már nyáron szaporodtak el nagy mennyiségben és mostanra az algatömeg már pusztulni kezdett.

Bár az elmúlt napok szeles időjárása már szétfújta az algatömeget a vízfelszínről, a partot a nád mellett fehér hab borítja.

- Összefüggés van az alga és a habképződés között, ebben az esetben a pusztuló algafonalak, vagy a velük kapcsolatos bakteriális aktivitás eredménye a habosodás - tette hozzá Somogyi Boglárka.

A Belső- tavi algásodást okozó cianobaktérium közösség a Balatonban nincs jelen, ott jellemzően más kékalgafajok jelennek meg nyár végén nagy tömegben. A Balatonnal szemben a Belső-tó a vízgyűjtőről bemosódó tápanyagterhelés miatt egy, a növény tápelemekkel (N, és P) túlterhelt, úgynevezett hipertróf tó, amely egyes halak számára megfelelő élettér, de fürdésre nem alkalmas.