Sikeres konferenciát zártunk

Október 6-8 között a Magyar Hidrológiai Társaság Limnológiai Szakosztálya, az Ökológiai Kutatóközpont, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és az MTA Veszprémi Területi Bizottsága (VEAB) közösen rendezte meg a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben Magyarország limnológusainak és hidrobiológusainak legnagyobb seregszemléjét, melyen idén  száznál is többen vettek részt.

 A rendezvénye a magyar hidrobiológus/limnológus élet egyik legrégebbi, 1957 óta létező fóruma, melynek elsődleges célja az édesvizek hidrobiológiai kutatási eredményeinek bemutatása és megvitatása. A Hidrobiológus Napok összefogja a hazai limnológiával, illetve társtudományaival foglalkozó élvonalbeli kutatókat, a gyakorlati megoldások területi szakembereit, így a magyar hidrobiológia színvonalát tovább emeli, és a fiatal kutatók és gyakorlati szakemberek új generációja is komoly perspektívát láthat a szakmában.  

A három napos konferencián 58 előadást hallgathattak meg az érdeklődők, melynek végén több díjat is átadtak.  A tihanyi önkormányzat díját a „Vertikális rétegeződés a Balaton nyílt vizében” című előadásért Istvánovics Vera (MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport) vezette kutatócsoport kapta. Az Aranyponty Kft díját Somogyi Dóra a Debreceni Egyetem Kutatója kapta „Az idegenhonos amurgéb interakciós hatásának vizsgálata a fokozottan védett lápi póc populációira című előadásáért. Az MTA Nemzeti Víztudományi Program díját Csabai Zoltán „Csörgedezik vagy kiszárad?” című előadásáért kapta. A VEAB két díjat is átadott, melyeket a konferencián résztvevők szavazatai alapján osztottak ki. A legtartalmasabb kiselőadás díját Becz Álmos „Epibionta szájkoszorús csillósok” című előadásával szerezte meg, míg a „legjobb fiatal előadó” díját a résztvevők Gál Blankának, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársának ítélték, aki „Az utakkal kapcsolatos átereszek hatása a makrogerinctelen közösségek diverzitásásra” címmel tartott előadást a konferencián.