Nyílt nap

Rekordszámú érdeklődőt vonzott a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) pénteki nyílt napja. A Covid-helyzet miatti egy év kihagyás után, idén tizedik alkalommal nyílt meg az intézet kapuja a látogatók előtt. A kutatók ez alkalommal is szívesen válaszoltak az egyszerűbb és bonyolultabb Balatonnal kapcsolatos kérdésekre.

-Kutatóintézetünknek nem csak a kutatás a feladata, de az is, hogy tudományos eredményeinket bemutassuk. A nyílt napot próbáltuk úgy szervezni, hogy érthető és befogadható legyen. Külön állomásokon lehetett találkozni a különféle tudományterületekkel, ahol a kutatók személyesen osztották meg a Balatonnal kapcsolatos tudásukat. Nem csak azt tudjuk ilyenkor elmondani, amit a tudományos közleményekben is elolvashatnak az érdeklődők, de válaszolunk az olyan kérdésekre is, hogy miért ilyen színű a Balaton, vagy, hogy milyen hinarak élnek benne. Vannak visszajáró érdeklődők, akik már igazán képzettek, de minden évben eljönnek olyanok is, akik rácsodálkoznak, hogy mennyi élőlény él ebben a vízben. Itt, ha megmozdít az ember egy követ, egy teljes mikrokozmoszt talál alatta- fejtette ki Takács Péter a BLKI tudományos főmunkatársa, a program szervezője.

A nyílt nap jó lehetőséget teremt a szemléletformálásra, hiszen ilyenkor az emberek elsőkézből kapnak információt a klímaváltozásról, az idegenhonos fajokról és remek lehetőség ez a különféle tévképzetek eloszlatására is. Még mindig kevesen tudják, hogy a kormorán és a hattyú is őshonos madarunk, de az is kiderült, mikor és hogyan érdemes halat telepíteni, és, hogyan kellene etetni úgy, hogy a tó is jól járjon. Volt, aki a kerti tóból hozott rovarmintát határozásra, de népszerű volt a kvíz is. Ezt csak azok tudták jól megválaszolni, akik végigjárták a helyszíneket, mert nem könnyű eldönteni, hogy hogyan lélegzik a víz alatt a vízi skorpió és a vízi botpoloska, vagy, hogy milyen betegséget hordoz a cifrarák. Aki idén lemaradt, jövőre bepótolhatja.