„80 éves a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet - jubileumi ünnepség, Tihany, 2007", Készítette: Füred TV, 2007 (95’45”)

A film az intézet megnyitása 80. évfordulója alkalmából Tihanyban rendezett díszünnepség teljes, kitűnő minőségű felvétele. Az előadásokat könyvbemutató (84’37” - ), majd Klebelsberg Kuno szobrának megkoszorúzás követi (93’50” - ).

Megszólalnak:
Bíró Péter akadémikus, intézetigazgató, aki nyitó előadásában új fogalmakkal, új hangsúlyokkal él: jövőkép, fiatalítás, alkalmazott és alapkutatások aránya, tematikai és módszertani fejlesztés, innováció.

Hámori József akadémikus, MTA alelnök hosszan méltatja Klebelsberg Kuno progresszivitását saját kora dimenzióiban, s az intézet egy éven belüli átadásának technikai bravúrját az alapkő letétele után. Klebelsberg korabeli elképzelésével kapcsolatban Bibó István és Szent-Györgyi Albert vitájára is emlékeztet, akik eltérően viszonyultak az oktatáshoz és a kutatáshoz, de hangsúlyozza, hogy a Klebelsbergi álláspont ettől még nem rendült meg, „Nem lehet egy ország meg független kutatóintézetek nélkül”. A tihanyi intézet pedig az MTA egyik gyémántja, s a Kotsis Iván által tervezett épületegyüttes immár műemléki védettséget élvez. Bíró Péter igazgató hozzáteszi, hogy a Balaton-túrizmus évi 180 milliárd Forint hozadéka az intézet értéke (18’00” - ).

Woynárovich Elek előadásában legendáriusi attitűddel beszél tihanyi igazgatóisága politikai és hétköznapi körülményeiről, mozgásteréről az 1950-es évek második felében. Előadása egyrészt korrajz, másrészt egy gazdag és sikeres életpálya személyes értékelése rengeteg tudománytörténeti vonatkozású részlettel (47’10” - ).
/G.T.L./