A rovarvilág sokféleségének megőrzése miatt különösen fontos a természetes balatoni élőhelyek védelme

A Balatoni Limnológiai Kutatóintezet munkatársai arra keresték a választ, hogy a nádasok helyén létesített strandok milyen élőhelyi változásokkal járnak és e változások milyen hatással vannak a vízi élővilág sokféleségére. A beavatkozás hatásait a tó üledékét benépesítő árvaszúnyog lárvák példáján keresztül vizsgálták. A kétszárnyú rovarok rendjébe tartozó árvaszúnyogok lárvái nagy fajgazdagságban és mennyiségben előforduló élőlények, amelyek fontos szereppel bírnak a tó élővilágának életében, és a környezet változásaira különösen érzékenyek.

A tavak üdülési célú hasznosítása világszerte érzékenyen érinti a vízi élővilágot. A standok létesítése a természetes partmenti élőhelyek teljes átalakításával jár. Így történt ez az utóbbi bő 100 évben a Balatonon is: a természetes partmenti nádasok helyén számos partszakaszon strandok létesültek és a parti régió átalakítása még napjainkban is folytatódik.

 Az eredmények szerint a strandok a nádasokhoz képest 18 százalékkal csökkentik az árvaszúnyog közösségek sokféleségét és a nádasokra jellemző fajokat a tó déli, homokos partisávjára jellemző fajok váltják fel.

 További kutatások szükségesek annak feltárására, hogy a kimutatott lokális diverzitás-csökkenés hogyan befolyásolja a tóban élő árvaszúnyog-közösségek funkcionalitását és hogy lehet-e érdemi hatása a Balaton teljes ökoszisztémájának működésére.

 élőhely

 

A részletes eredmények az Ecological Indicators folyóirat 2021. júniusi számában olvashatók.