„A Balaton élete, 1-5”, a Magyar Televízió Natura Szerkesztősége, és az MTA Tihanyi Limnológiai Kutatóintézete közös tudományos ismeretterjesztő filmje, 1989 (2:48:00)

Az ötrészes film 1986 és 1989 között készült, és 1989 december 24.-29. között mutatta be először a Magyar Televízió az esti Híradó után, fő műsoridőben. A film azóta számos filmművészeti díjat nyert el.

Alkotók:
Szerkesztőbizottság elnöke: Salánki János akadémikus
Szerkesztő: Sáfrány József
Tudományos főmunkatárs: Dr. G.-Tóth László
Narrátor: Csernák János
Trükk: Szabó Szabolcs
Színes technika: Regőczi Viola
Felvételvezető: Dóra Antal
Zenei szerkesztő: Gere Erzsébet
Hangmérnök: Bánya Y. Gábor
A rendező munkatársa: Dr. Gerbovits Tamás
Vágó: Juhász Zsuzsa
Operatőr: Boldizsár Károly
Gyártásvezető: Péterfay Attila
Rendező: Sáfrány József

Az eredeti filmet a Füred TV újította fel, s digitalizálta 2012-ben, kiegészítve Dr. G.-Tóth László bevezetőjével.


A forgatás kulisszatitkaiból:

A közel három órás filmsorozat forgatásához Arriflex kamerákat használtak Fujicolor alapanyagra, és az eredeti felvételek tekercseinek dobozai összesen 6 köbméter tároló helyet igényeltek.

A balatoni Jeges halászat (3. rész) felvételéhez Sáfrány József rendező kutatta fel az idős, nyugdíjas tihanyi halászokat, hogy a portáikon porosodó eredeti eszközökkel megrendezzék az utolsó jeges halászatot. A felvétel 1987 februárban készült Tihany előtt, háttérben az Apátsággal és a tihanyi kutatóintézettel.

A balatoni parányok mikroszkópi felvételei Dr. Lovas Béla orvos budapesti lakásának kamrájában készültek, ahol az orvos-biológus Lovas Béla kisebb magán filmlaboratóriumot alakított ki erre a célra.

A Kis-balatoni madárfelvételekhez Boldizsár Károly és Sáfrány József heteket töltöttek álcázott sátorokban, kémlelő nyílásokkal az Arriflex kameráknak, és Futó Elemér, a Kis-Balaton Nemzeti-parki felügyelője segített nekik ebben.

1988 nyarán a stáb helikoptert bérelt, de a légi felvételek során elfogyott az alapanyag. Új nyersanyagért a helikopter váratlanul leszállt a tihanyi intézet parkjában a biztonsági őrök ijedelmére. Ekkor nyaralt ugyanis az intézet vendégházában Straub F. Bruno akadémikus, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa elnöke, államfő, és felesége Szabolcsi Gertrud. A kiszálló operatőr G.-Tóth Lászlóra hivatkozott. Az esetnek nem lett következménye, csak annyi, hogy Forró Tibor, az intézet akkori gazdasági igazgatója megkérte a kutatót, hogy legközelebb előre szóljon, ha helikopterrel jönnek a barátai.

A forgatás tragikus eseménye Boldizsár Károly neves operatőr halála, aki az egyik epizód forgatása közben kezdte rosszul érezni magát. A fokozódó rosszullét miatt mentőt kellett hívni. A mentők először emésztőszervi problémára gyanakodtak, végül szívinfarktus gyanúval vitték a Kútvölgyi-úti kórházba, ahol néhány napon át még volt remény, még meg lehetett látogatni, de életét végül nem sikerült megmenteni. Emlékét azóta őrzi a film s többi alkotói!
/G.T.L./