"70 éves a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet - jubileumi ünnepség, Tihany, 1997", Készítette: BLKI, 1997 (104’53”)

A film az intézet megnyitása 70. évfordulója alkalmából Tihanyban rendezett díszünnepség teljes, vágatlan felvétele. Az ülés díszelnöke Kosáry Domokos akadémikus, korábbi MTA elnök volt.

Az ülést Herodek Sándor igazgató nyitja meg. Köszönti a díszvendégeket: Kosáry Dokokos volt MTA elnök, Friedrich Péter MTA Biológiai Osztály elnök, Teplán István MTA természettudományi főosztályvezető, Borhidi Attila MTA ÖBI intézetigazgató, Dudich Dénes MTA SZBK főigazgató, Farkas Tibor az USA tudományos akadémiájának tagja, Sáringer Gyula volt pannon-egyetemi rektor, Szabó Mátyás közép-dunántúli vízügyi igazgatósági igazgató, Nádor István nyugat-dunántúli vízügyi igazgatósági igazgató, Kaleta János közép-dunántúli környezetvédelmi felügyelőségi igazgató, Sima György BIB főtitkár, Rosta Sándor balaton alapítványi elnök, Woynárovich Elek volt MTA BLKI igazgató), majd felolvassa Láng István MTA főtitkár és Berczik Árpád MTA ÖBKI dunakutató-állomási igazgató üdvözlő levelét. Ezután 20 - 40 perces előadások hangzanak el. A film az ülést követő koszorúzást és fogadást is megörökíti.


Megszólalnak:
Klebelsberg Éva előadása Klebelsberg Kunoról (8’14” - )
Friedrich Péter akadémikus előadása a tihanyi intézetről (13’12” - )
Kosáry Domokos akadémikus előadása Klebelsberg kultúrpolitikájáról (23’08” - )
Herodek Sándor igazgató előadása a tihanyi intézet történetéről és a Balaton-kutatásról (40’40” - )
Elekes Károly igazgatóhelyettes előadása az intézetben folyó kísérletes állattani kutatásokról (69’54”-)

A Kosáry Domokos, és Friedrich Péter előadásáról készült felvételek az előadók olyan mély gondolatait örökítették meg a történelmi léptékű magyar tudománypolitikai folyamatokról, a politika és a tudomány egymásra hatásáról és összefüggéseiről, valamint a tihanyi intézet szimbolikus nemzeti értékéről az utókor számára, amelyek a nagy nyilvánosság előtt sohasem hangzottak el, de mondanivalójuk mai tudománypolitikánk kátéja is lehetne. Mindkét előadás hangsúlyos része Klebelsberg Kuno kultuszpolitikája, s ebben a tihanyi intézetnek már a II. Világháború előtt nemzetközileg emblematikussá váló ikonja.
/G.T.L./