Már a nyomdában: Balatoni Természetkalauz (2.0)

Intézetünk kiadásában, Vörös Lajos, algológus, kutató professor emeritus kollégánk szerkesztésében hamarosan megjelenik a „Balatoni Természetkalauz” új, aktualizált, bővített kiadása. Az első kiadás még 2011-ben jelent meg, mára elfogyott. 

Könyvünk a Balaton élővilágáról szól. Egyrészt határozókönyv, hiszen segítségével azonosíthatjuk a balatoni élővilág leggyakoribb szereplőit, másrészt ismeretterjesztő könyv, mert összefüggéseiben mutatja be a balatoni ökoszisztéma működését. Beszámol például az árvaszúnyogok szerepéről a tápanyagforgalomban, vagy elmondja, hogy az ellenségként számontartott kormorán valójában őshonos a Balatonon. Könyvünknek szemléletetformáló szerepet is szánunk, hiszen egy sor folyamatban lévő változáson keresztül (pl szalinizáció, inváziós fajok) megmutatjuk a rendszer sérülékenységét, 

Célunk, hogy bemutassuk és láttassuk a Balaton vízi élőlény együtteseinek kulcsfontosságú szervezeteit, tájékoztassunk ökológiai helyükről és szerepükről, ezáltal közel vigyük az elvárosiasodó, a természettől egyre távolodó emberhez ezeket. Nem a különlegességeket, nem a természeti ritkaságokat mutatjuk be, hanem azokat az algákat, növényeket és állatokat, amelyekkel leggyakrabban, legnagyobb valószínűséggel találkozhat a tavat felkereső látogató, természetkedvelő turista, horgász és vitorlázó.

Bevallott szándékunk, hogy kedvet csináljunk az amatőr természetbúvároknak a Balaton élővilágának felfedezéséhez, tanulmányozásához. Szeretnénk a tóhoz érkező látogatókban azt is tudatosítani, hogy a Balaton ökológiai kutatása nem öncélú feladat, hanem mindannyiunk közös érdeke.

A fejezetek szerzői a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóntézetének kutatói, a Balaton szakavatott ismerői. A könyv elérhetőségéről később tájékoztatunk.