SAJTÓKÖZLEMÉNY az energiaárak növekedésével kapcsolatos intézkedésekről

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatósága már 2022 augusztusában átfogó intézkedéscsomagot dolgozott ki, hogy csökkentse az energiaár-változások negatív költségvetési hatásait, megtarthassa az intézet utóbbi másfél évben dinamikusan fejlődő tudományos kutatói kapacitását és az őket segítő dolgozói létszámot. Az intézkedések célja az energiafelhasználás csökkentése, és egyidejűleg a munkavégzés alapfeltételeinek biztosítása a téli időszakban is.

A sajtóban napvilágot látott pontatlan értesülések megjelenése nyomán szükségesnek tartjuk a tények rögzítését.

A BLKI igazgatósága az energiaár-változásokról szóló híreket, illetve a következő évi földgáz és elektromos energia közbeszerzések indikatív ajánltait megismerve 2022 augusztusában átfogó intézkedéscsomagot dolgozott ki. Az energiatakarékossági és -hatékonysági intézkedésekre amiatt van szükség, hogy a BLKI költségvetésében csökkentsük a negatív hatásokat, megtarthassuk az utóbbi másfél évben dinamikusan fejlődő tudományos kutatói kapacitást és az őket segítő dolgozói létszámot. Az intézkedések rögzített célja, hogy az energiafelhasználás csökkenjen, és egyidejűleg a munkavégzés alapfeltételeit is biztosítani lehessen a téli időszakban is.

A tervezett technikai beavatkozások között a következők szerepelnek:

  • A két kutatóépületben még az ősz folyamán a régi radiátorokat hőfok-szabályozható fűtőtestekre cseréljük.
  • Minden kutatócsoport számára legalább egy helyiségben kialakítjuk a helyi hőszivattyús split-klímás fűtés lehetőségét.
  • A nagy földgázfogyasztó kazánokkal döntően csak a temperáló fűtést biztosítjuk a télen a lépcsőházakban, folyosókon, valamint a helyiségek nagyobb részében).
  • A régi világítótesteket jobb megvilágítást is adó energiatakarékos LED lámpák váltják fel.

Az intézkedések megvalósítása elkezdődött, és a fűtési időszakra nagyrészt befejeződik.

A téli időszak munkarendjében a helyzethez alkalmazkodó változtatásokat teszünk. Ezt megkönnyíti, hogy legtöbb kutatónk munkájának legintenzívebb időszaka a tavasztól őszig terjedő időszak, ekkor történik a gyűjtés és a kísérletek döntő része, télen inkább elemző, feldolgozó feladatok zajlanak. A téli munkarendben a következő változásokat vezette be a BLKI igazgatósága:

  • A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a karácsony-újév közeli napokban, a 2022. december 19-étől 2023. január 6-áig terjedő időszakban a kutatóintézetben téli szünetet rendelünk el. Ez idő alatt csak állagmegóvó temperáló fűtés lesz. Az időszak egybeesik az oktatási intézményekben elrendelt téli szünettel, a BLKI esetében ez csak néhány nappal hosszabb periódus, mint a korábbi években. Ebben az időszakban a munkatársak zömét a jogszabályi kereteknek megfelelő eljárással szabadságolja a munkáltató. A téli szünet alatt is rendelkezésre áll a technikai személyzet, a portaszolgálatot, a kazánfelügyeletet és egyéb technikai feladatokat legalább ügyeleti szinten el kell látni, a folyamatos kísérletek, mérések, a kísérleti állatok létfenntartó rendszerei sem állnak le, és az ezekkel dolgozó ügyeletes kollégák is bejárnak az intézetbe.
  • A 2023. január 9. és február 10. közötti időszakban a kutatómunkában részt vevőknél otthoni munkavégzést rendeltünk el azzal, hogy amennyiben a munkafeladat megkívánja, akkor az intézet látogatása természetesen engedélyezett. Ebben az időszakban csak az elengedhetetlenül fontos helyiségekben lesz a munkavégzéshez előírt hőmérséklet. Természetesen egyes kutatások, valamint a kísérleti állatok speciális hőigényét folyamatosan biztosítani fogjuk. Az időszakban az intézet technikai dolgozói rendes munkarendben dolgoznak különböző bel- és kültéri feladatok megoldásán.
  • A távmunkában nem ellátható munkakörökben, irodai dolgozók esetében is rendelkezésre áll lokálisan fűtött helyiség.
  • 2023. február 13-ától március 10-éig a kutatómunkában részt vevők hibrid munkarendben dolgoznak, vagyis az otthoni munkavégzés mellett a kutatók számára is bármikor felkereshető az intézmény. Ekkor több iroda, helyiség helyi fűtését biztosítjuk hőszivattyús klímával.

Mindezek alapján cáfoljuk azokat a megjelent híreket, értesüléseket, hogy „két hónapig be se tehetik a lábukat” az intézetbe a kutatók. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet működése folyamatos. Az a célunk, hogy az energiaárak növekedésének negatív hatásait mérséklő intézkedéseknek is köszönhetően a tudományos kutatómunka eredményessége továbbra is növekedjen.