Segítséget kérünk a magyarországi gátak feltérképezésében!

Egy egyszerű applikáció használatával sokat tehetünk a vándorló halak védelméért.

 AMBER Barrier Tracker app

A World Fish Migration Alapítvány tavaly júliusi jelentése szerint a folyami és tengeri ökoszisztémákat fenntartó vándorló halpopulációk mérete és sokfélesége a korábbihoz képest átlagosan 76 százalékkal csökkent. Több százmillió ember megélhetése, élelmezése és gazdasági biztonsága függ ezektől a fajoktól. A csökkenés oka elsősorban a számtalan infrastrukturális fejlesztés és beruházás. Gátak, duzzasztók, zsilipek és átereszek milliói darabolják fel vízi útjainkat és zárják el a halak vándorlási útvonalait.

Az Alapítvány a Dam Removal Europe szervezettel közösen egy olyan applikációt fejlesztett, mely használatával jelenteni lehet a folyóakadályokat, és felvenni azokat egy világszerte folyamatosan bővülő adatbázisba.

Az AMBER Barrier Tracker ingyenes alkalmazás, letölthető a play áruházból.

A folyók különféle gátak általi széttöredezettségének valódi nagyságrendje Európában és azon kívül is többnyire ismeretlen. Ez az információhiány akadályozza a megalapozott döntések meghozatalát. Az AMBER Barrier Tracker alkalmazás célja, hogy a folyók összekapcsolhatóságának első európai értékelése megszülethessen, és nyilvánvalóvá váljon, hogy hol van a legnagyobb szükség a helyreállításra.

Az alkalmazás használata ingyenes és egyszerű, itt található róla egy 1 perces kis videó.   

Csak Európában legalább 100 000 elavult gát akadályozza a vízi élőlények fontos vándorlási útvonalait.

amber