Klímaváltozás vizsgálat a mezokozmoszban

A klímaváltozás planktonikus szervezetekre gyakorolt hatásainak megértése szempontjából elengedhetetlen annak megismerése, hogy ezeknek a mikroszkopikus méretű, de a vízi táplálékláncban igen fontos szerepet játszó élőlények tápanyagforgalmi szempontból miként reagálnak a globális felmelegedésre.

Május 16-tól másfél hónapon át a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben vendégeskedik Gabrielle Armin amerikai PhD hallgató, a Rhode Islandi Egyetem Kvantitatív Mikrobiológiai Csoportjának munkatársa. Intézetünkbe Dr. Bernát Gábor és Dr. Boros Gergely meghívására érkezett, akikkel – illetve csapatukkal – együttműködésben, a BLKI mezokozmosz rendszere felhasználásával vizsgálja a klímaváltozás balatoni algaszervezetekre gyakorolt hatásait, különös tekintettel azok szén- és nitrogénkötésére, mindezen folyamatok jobb megértése céljából.

A közös munka, amelyhez június végén cseh vendégkutatók is fognak kapcsolódni, az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium finanszírozásával valósul meg. A kísérleti munkában intézetünk részéről az említetteken kívül rész vesz még Dr. Kis Mariann, Fodor István és Burányi Máté is.

 

https://web.uri.edu/gso/meet/gabrielle-m-armin/

https://www.inomura.com/

https://www.youtube.com/watch?v=2VM3QzsQEDU