Ökotoxikológusaink terepi naplója

A BLKI Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoportjának kutatói (https://www.blki.hu/kutatasok) az elmúlt két hétben a Balaton három medencéjében (keszthelyi, szigligeti, siófoki), az északi és déli part 12 mintahelyén (kikötők és nádasok hullámvédett és hullámverte oldalai is) végeztek egy komplex, üdülési szezon előtti felmérést. A vizsgálat során alapvető vízminőségi paramétereket (pl. pH, vezetőképesség [mS], oldott oxigén [mg/L], összes oldott anyag [mg/L], sótartalom [mg/L], redox potenciál [mV], stb.) határoztak meg, illetve minden egyes mintahely 3-3 mintapontjában gyűjtöttek (kövezésről, nádtorzsákról, vagy aljzatról) 3-3 közel azonos méretű vándorkagylót (összesen 432 állattal dolgoztak).

Meghatározták a kagylók alap morfometriai paramétereit (félnedves súly, testméret), majd fotózás után a helyszínen preparálták azok kopoltyú lebenyeit és emésztő mirigyét. A szöveteket fagyasztva szállították a laborba, ahol olyan célzott genetikai és biomarker vizsgálatokat végeznek rajtuk, amelyek eredményei az emberi zavaró hatásokat prognosztizálják, vagy mutatják a Balatonban tér- és időbeli eloszlás alapján. A felmérést augusztus első felében, az üdülési szezonban fogják megismételni a csoport kutatói.

A felmérésben, kooperálva a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában működő Virológiai Nemzeti Laboratóriummal, a kutatók már a szűrő életmódot folytató vándorkagylók esetleges humán patogén vírussal történő szennyezettségi állapotának kimutatására is fókuszálnak.

A BLKI komplex felmérését az ELKH pályázata támogatja.

Köszönjük a kutatást segítő kikötők támogatását!