A Balaton algáiról 2021 július 08-án

Vörös Lajos, Somogyi Boglárka

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai 2021. július 6-án és 7-én is vizsgálták a Balaton lebegő mikroszkopikus algáinak tömegét és összetételét. Megállapították, hogy a tó nyíltvizében a vízoszlop átlagos a-klorofill koncentrációja a Keszthelyi-medence közepén volt a legnagyobb (20 µg/L), a szomszédos Szigligeti-medencében és a Szemesi-medencében már kevesebb (14 -12 µg/L). A Siófoki-medence vize algában sokkal szegényebb (az a-klorofill koncentráció 3-4 µg/L volt).

Az algaösszetételre az a jellemző, hogy a biomassza fő tömegét mindenütt a fecskemoszatok (páncélos ostoros algák) teszik ki, mellettük a tó nyugati felében fonalas kékalgák (Aphanizomenon flos-aquae) is szaporodásnak indultak (1. ábra). Ezek az értékek még messze alatta vannak az egészségügyi határértéknek (50 µg/L). 

 

Algaösszetétel a Keszthelyi-medence nyíltvizében
1. ábra. Algaösszetétel a Keszthelyi-medence nyíltvizében 2021.07.06-án (vízoszlop minta).

Ugyanakkor kollégáink megfigyelték, hogy a Keszthelyi-és a Szigligeti-medencében az algák eloszlása a víztömegben nem egyenletes. A fonalas kékalgák a vízfelszín közelében tömörülnek (2. ábra). Szélcsendes időben a nyíltvízben és a partközelben a strandokon is megfigyelhető ez a jelenség, minek következtében az algák mennyisége lokálisan és időlegesen meghaladhatja az egészségügyi határértéket is. A felülúszó algatömeg a szél keltette áramlások hatására gyorsan el is tűnhet, de más tóterületeken akár gyorsan meg is jelenhet.

fonalas kékalga
2. ábra. Fonalas kékalgák a víz felszínén a Keszthelyi-medencében (Dolichospermum flos-aquae és Aphanizomenon flos-aquae). (Fotó: Somogyi Boglárka).