Haltakarmány előállítás kagyló biotermékből

A hazai édesvízi ragadozó (nemes) hal mesterséges nevelés és piaci hasznosítás egyik gátja a fajlagosan magas előállítási költség, melynek egyik fő tényezője a takarmány állati fehérje forrása, a tengeri halliszt magas ára. Az exportból beszerezhető, csökkenő minőségű halliszt helyett az ELKH ÖK Balatoni Limnológiai Intézet kutatói a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program 2.1-2016- „Az akvakultúra terén történő innováció ösztönzése” c. intézkedés keretében 129 461 791 forinttal támogatott projektben (MAHOP 2.1.1-2016-2017-00005) azt vizsgálták, hogy kiváltható-e a halliszt a Balatonban tömegesen jelen lévő, inváziós kagylófajokból (Dreissenák) kivont (kagyló)-liszttel. A kagylók tápértéke magas, kedvelt tápláléka a pontynak és nagytestű keszegféléknek. Az intézet alapkutatási eredményei szolgáltak a hasznosítást célzó alkalmazott kutatási terv alapjául.

A „Haltakarmány előállítás kagyló biotermékből innovatív technológiával” című projekt során laboratóriumban kidolgozták a kagylóhús és héj elválasztási technológiáját, a kagylólisztből készült formázott keveréktakarmányt pedig leső harcsa ivadék takarmányozási kísérletekben alkalmazták. A hallisztet kiváltó kagylólisztet tartalmazó takarmány mind annak hasznosításában, mind a harcsák növekedésében és húsminőségében is eredményesnek bizonyult. A projekt másik részében kidolgozták a haltakarmányozásba vont kagylók mesterséges tartási feltételeit, létrehoztak egy recirkulációs alga és kagylótenyésztő rendszert, melyben sikeresen tenyésztettek egy kagyló által szívesen fogyasztott, kedvező élettani tulajdonságokkal bíró alga törzset, mely a kagyló anyagcsere termékeit is hasznosította. A kagylóágy-alga rendszer alkalmas biológiai szűrőnek is bizonyult a haltenyésztő elfolyóvíz tisztítására és a benne lévő hasznos anyagok újra hasznosítására.

Összességében kijelenthető, hogy a projekt célkitűzései, úgymint az alga-kagyló-hal recirkulációs rendszer elemeinek összeállítása, működési paramétereinek leírása és a növendék harcsák takarmányában a kagylóliszt, mint fehérjeforrás használata, maradéktalanul megvalósult. Az eredmények referált nemzetközi publikációk formájában létrejöttek illetve folyamatban vannak. Hazai és nemzetközi konferencián az eredményeink bemutatásra kerültek.

Az eredmények finomítására, a technológia részleteinek kidolgozására, a projekt folytatására a kutatók további pályázati forrásokat keresnek és bíznak benne, hogy a döntéshozók támogatásával a haltenyésztésben hasznosítható, hazai forrásból származó, gazdaságos takarmányösszetevőt és azt előállító technológiát lehet majd létrehozni.

További információ kérhető: Dr. Balogh Csilla, projekt szakmai vezetője (balogh.csilla@ecolres.hu)

MAHOP logo

---