Hírek

2021.08.03.

A halállomány felmérést végeztük a Szigliget és Balatonederics között elterülő „Nádasmezőn”. Munkatársaink a felmérés során 12 halfaj több ezer egyedét azonosították.

2021.07.30.

A Balaton Televízió jó kis összefoglalót készített nyílt napunkról, köszönjük! A videóból kiderül mivel foglalkoznak kutatócsoportjaink, és néhány laboratóriumba is benézünk.

2021.07.29.

 A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai január óta folyamatosan nyomon követik az algák tömegének és összetételének változását a tó egész területén. Az év minden szakában markáns különbség volt megfigyelhető a tó nyugati és keleti területei között.

2021.07.29.

Ausztriai kollégákkal közös pályázat keretében dunai holtágaknál jártunk kétéltű felmérésen. Éjszaka a békák állományát hívóhang alapján mértük fel, amit a későbbiekben az egyidejűleg gyűjtött környezeti DNS alapú adatokkal vetünk össze.

2021.07.27.

Megvannak a rajzverseny nyertesek!

Kutató közösségünk szavazatai alapján nyílt napi rajzversenyünk nyertesei: Az óvodás kategóriában: Király Izabella nyert.

2021.07.26.

 A Balatonba több forrásból is érkezik emberi eredetű szennyeződés. Részben a tisztított szennyvizet is bevezetik a Balatonba helyenként, részben pedig a turizmus is hat a vízminőségre.

2021.07.22.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság két munkatársa 11 éve folytat fészkelő énekesmadár-populáció monitorozást egy nemzetközi program (CES - Constant Effort Sites Scheme) részeként a Tihanyi Külső-tónál.

2021.07.21.

Készítettünk egy kis videós összefoglalót a nyílt napról, ahol rengeteget beszélgettünk, magyaráztunk, válaszoltunk, és közben mi is jól szórakoztunk. Megvannak a kvíz nyertesei is: idén négyen tudtak 37 kérdésből 33-ra helyesen válaszolni, és ez most elég volt a győzelemhez. Szeretettel gratulálunk, találkozzunk jövőre is!
Nyerteseink nyereményét a héten postázzuk.

2021.07.20.

Sokan vették el kvízünket a nyílt napon, de leadni kevesebben merték. Tényleg nem volt könnyű, a legjobbak 37 kérdésből 33-ra tudtak helyesen válaszolni. Most megosztjuk itt is a feladatokat, tét nélkül, a megoldókulcsot néhány nap múlva tesszük közzé. Volt egy-két kérdés, amire szinte senki sem válaszolt helyesen, ezekre még visszatérünk!

2021.07.16.

Rekordszámú érdeklődőt vonzott a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) pénteki nyílt napja. A Covid-helyzet miatti egy év kihagyás után, idén tizedik alkalommal nyílt meg az intézet kapuja a látogatók előtt. A kutatók ez alkalommal is szívesen válaszoltak az egyszerűbb és bonyolultabb Balatonnal kapcsolatos kérdésekre.

2021.07.15.
Tegnap kaptunk egy bejelentést, mely szerint sérült hattyút észleltek a tihanyi kikötőben. Kollégáink az Intézetnél vették észre a hattyút, ami rendellenesen tartotta lábát, mert arra egy úszós horgászdamil tekeredett.
2021.07.14.

A Pannon Egyetem Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskolája valamint a Vegyészmérnöki és Anyagtudományi Doktori Iskolája pótfelvételit hirdet, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

2021.07.13.

A vízminőség változásának hatékonyabb nyomon követése érdekében ötéves együttműködési megállapodást kötött a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a három dunántúli vízügyi igazgatóság (KDTVIZIG, DDVIZIG, NYUDUVIZIG).

2021.07.08.

Vörös Lajos, Somogyi Boglárka

2021.07.06.

Felavatták a Magyar Tudományos Akadémia új doktorait: 71 kiváló kutató kapta meg a tudományos teljesítmény egyik legnagyobb elismerését, köztük a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet két kutatója: Schmera Dénes és Specziár András.

Oldalak