Hírek

Vörös Lajos, Somogyi Boglárka

 

Szeretnétek tudni, hogy mit jelentenek a valóságban azok a varázslatos szavak, hogy ökológia, evolúció, mezokozmosz vagy zooplankton?

Gyertek, ismerjétek meg, és vigyázzunk együtt a Balaton élővilágára!

Részletes program hamarosan

 

Újabb kutatási eredmények a kimutatható gyógyszermaradványok hatásairól: a krónikus kezelések egyed, sejt és molekuláris szintű változásokat is indukálnak.

Így hajthat hasznot egy inváziós kagyló (Kék bolygó műsor linkje)

MTA Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíj

A Balatoni Limnológiai Kutatóintezet munkatársai arra keresték a választ, hogy a nádasok helyén létesített strandok milyen élőhelyi változásokkal járnak és e változások milyen hatással vannak a vízi élővilág sokféleségére. A beavatkozás hatásait a tó üledékét benépesítő árvaszúnyog lárvák példáján keresztül vizsgálták.

A tihanyi Külső-tónál zajló hosszútávú vizsgálatban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival együttműködve a fészkelő énekesmadarak állományait követjük nyomon.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) két kutatócsoportjának munkájába nyújtott rövid, kevésbé szakmai, de annál látványosabb és közérthető bepillantást Pataky Szabolcs az „Én vagyok itt” c. műsor (M2 Petőfi TV) keretein belül.

 

 

 

 

 

 

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, Balaton Limnológiai Kutató Intézet, Hal- és konzervációökológiai kutatócsoportjának tagjaiként 2017-ben, több időpontban, halállomány-felmérés céljából varsákat helyeztünk ki a Balaton különböző élőhelyein.

A 94 éves Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben már több, mint 30 éve használják a nagy mocsári csigát (Lymnaea stagnalis) alap és alkalmazott neurobiológiai kutatásokhoz.

Minden évben kitüntetéssel honorálja a kiváló teljesítményeket a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága (MTA VEAB). 2020-ban négyen érdemelték ki a 'VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója' címet, a nyertesek egyike volt Fodor István, intézetünk Ökofizológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoportjának III. éves PhD hallgatója.

Újabb kutatási eredmények a csapvizek gyógyszerszennyezettségéről: jelenleg nincs kockázat, de fontos cél az ivóvízbázisok védelme

 

"A Balaton számos funkciót lát el, ezért a vele kapcsolatos döntéseknél több, sok esetben egymással ellentétes érdeket kell figyelembe venni. Talán a legélesebben ez a turizmus kontra a tó ökológiája viszonyban érzékelhető.

Bíró Péter tiszteletére tartott megemlékezést 2021. Április 8- án tartottuk a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet parkjában szűk családja és kollégái körében.

Oldalak