Hírek

2021.08.25.

„A BALATON TÁPANYAGTERHELÉSE” TUDOMÁNYOS ELŐADÓÜLÉS PROGRAMJA 2021. 09. 21. kedd 10 órától élőben közvetítjük facebook oldalunkon 

 Levezető elnök: Dr. Erős Tibor igazgató (Balatoni Limnológiai Kutatóintézet)

2021.09.16.

Pirger Zsolt, az Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoport vezetője 2016 után idén is megkapta az MTA negyedszázados, teljesítményközpontú, magas presztízsű országos ösztöndíját, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat.

2021.09.09.

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy kollégánk Fodor István átvehette a „VEAB KIEMELKEDŐ IFJÚ KUTATÓJA” díjat.

2021.09.09.

Nem érdemeljük meg ezt a tavat, inkább békén kellene hagyni – mondja a Balatonról a Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Tóth Viktor szerint eljöhet még az idő, amikor a Balaton megmutatja, kegyetlen is tud lenni. A riportot kollégánkkal a 444 készítette.

2021.08.24.

Gyönyörű tájakon, elképesztő szúnyogterhelés mellett folytatódott az osztrák kollégákkal közös kutatásunkban a hal-és kétéltű közösségszerveződés vizsgálata. A magyar oldal mintaterülete a Gemenctől a déli határig terjedő közel természetes árterület, az osztrák kutatók a Bécs alatti Duna szakaszt vizsgálják.

2021.08.17.

2021 július végén a tó nyugati területein az algák mennyisége megközelítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a fürdővízben ajánlott felső határértéket (75 µg/L a-klorofill cianobaktérium dominancia esetén). Ezután pár nappal azonban a heves viharok következtében az algák mennyiségének a csökkenését figyeltük meg.

2021.08.13.

Egy neves tudományos szaklapban jelent meg kollégáink cikke, mely az édesvízi halközösségek időbeli dinamikájával foglalkozó munkákat hasonlította össze. A cikk javaslatokat is megfogalmaz, melyek a jövőben segíthetik a halközösségek szerveződésének megismerését és a monitorozó rendszerek fejlesztését.

2021.08.13.

Halász Júlia és Sarkadi Zsolt a 444 újságírói jártak nálunk. Balaton témájú nyomtatott magazinukhoz mozgóképes tartalmat is rögzítenek, Tóth Viktor intézetünk tudományos főmunkatársa beszélgetett velük klímaváltozásról, algásodásról, a nádasok szerepéről és még sok más balatoni témáról.

 

2021.08.12.

Intézetünkben minden nyáron fogadunk biológia szakos egyetemi hallgatókat szakmai nyári gyakorlatra. Idén sem volt ez másképp, ez alkalommal nyolcan segítettek be a kutatásokba. Boda Brigitta harmadéves környezettan alapszakos hallgató az ELTE-n, ő a Hidrobotanikai és Mikrobiális Ökológiai Kutatócsoport munkáját segítette.

2021.08.11.

Az elmúlt hetekben a folyami bödöncsiga (Theodoxus fluviatilis) Balaton körüli elterjedését vizsgálták egy szakmai gyakorlatát nálunk töltő diák bevonásával kollégáink. Ez az apró csigafaj a Rajnában, illetve a Duna alsó szakaszán őshonos, azonban onnan világszerte hódító körútra indult.

2021.08.09.

Napjainkban a méhészkedést, és rajta kereszül számos gyümölcs és szántóföldi kultúra beporzását leginkább az ázsiai méhatka (Varroa destructor) kártétele veszélyezteti. Sajnos a legtöbb jelenleg engedélyezett méhatka-ellenes szer hatása hosszú távon nem kielégítő vagy bizonytalan.

2021.08.05.

Preiszner Bálint nyílt napi előadása elsősorban a kormoránnal és a hattyúval foglalkozott. Rengeteg tévhit él ezekről a madarakról a közbeszédben, az előadásból kiderül, mennyi ezek igazságtartalma.

2021.08.03.

A halállomány felmérést végeztük a Szigliget és Balatonederics között elterülő „Nádasmezőn”. Munkatársaink a felmérés során 12 halfaj több ezer egyedét azonosították.

2021.07.30.

A Balaton Televízió jó kis összefoglalót készített nyílt napunkról, köszönjük! A videóból kiderül mivel foglalkoznak kutatócsoportjaink, és néhány laboratóriumba is benézünk.

2021.07.29.

 A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai január óta folyamatosan nyomon követik az algák tömegének és összetételének változását a tó egész területén. Az év minden szakában markáns különbség volt megfigyelhető a tó nyugati és keleti területei között.

Oldalak