Filmek, videók

Filmünk példákon keresztül, munkatársaink segítségével az inváziók nyomába ered. Megmutatjuk, hogy az ember természet-átalakító tevékenysége és a klímaváltozás, hogyan változtatja meg pillanatok alatt a természetes életközösségeket, és hogyan segíti új élőlények elterjedését.

Filmünk az NKFIH Mec_N 141625 számú pályázatának támogatásával valósult meg. 

Tudományos háttéranyag a filmben szereplő fajokról:

Idén négy előadás is elhangzott a nyílt napon, Mészáros Boglárka tudományos munkatárs siklókról tartott előadása itt is visszanézhető.

Specziár András tudományos tanácsadó összefoglalója: Az elmúlt napokban a Balaton partján sétálók részesei lehettek a Balaton egyik természeti látványosságának, a „keszegívás” első felvonásának. A dévérkeszeg a Balaton legtömegesebb halfaja, amely ívása a partmenti kövek moszat bevonatára és a nádasokban zajlik tavasszal, 12-14 fok vízhőmérséklettől.

Takács Péter tudományos főmunkatárs előadása 2022. január 16-án, a Balaton Fejlesztési Tanács szemléletformáló előadássorozatában online hangzott el.

Szeptember 21-én tartottuk intézetünkben azt a tudományos előadóülést, melyen a szakma képviselőit arra kértük, hogy közérthetően foglalják össze a Balaton tápanyagterhelésére vonatkozó kutatásaik legjavát. Az ülésre eljöttek tó környéki polgármesterek, civil szervezetek képviselői és más érdeklődők is. Az előadásokat rögzítettük, a videót itt is megosztjuk.

Pirger Zsolt, az Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoport vezetője 2016 után idén is megkapta az MTA negyedszázados, teljesítményközpontú, magas presztízsű országos ösztöndíját, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Az idei nyertes pályázókat és a záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapott ösztöndíjasokat ma 11:00 órától köszöntik a Magyar Tudományos Akadémia Székházában rendezett ünnepségen. Az eseményt az MTA közvetíti, de mi is megmutatjuk!

Nem érdemeljük meg ezt a tavat, inkább békén kellene hagyni – mondja a Balatonról a Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Tóth Viktor szerint eljöhet még az idő, amikor a Balaton megmutatja, kegyetlen is tud lenni. A riportot kollégánkkal a 444 készítette.

Preiszner Bálint nyílt napi előadása elsősorban a kormoránnal és a hattyúval foglalkozott. Rengeteg tévhit él ezekről a madarakról a közbeszédben, az előadásból kiderül, mennyi ezek igazságtartalma.

A Balaton Televízió jó kis összefoglalót készített nyílt napunkról, köszönjük! A videóból kiderül mivel foglalkoznak kutatócsoportjaink, és néhány laboratóriumba is benézünk.