Megtorpant az algák szaporodása a hűvösebb időjárás következtében

Somogyi Boglárka és Kovács Attila összefoglalója

Az elmúlt két hét hidegebb időjárása az algákra is kihatott, ugyanis a június második felében tapasztalt alga biomassza növekedés megtorpant, sőt, a tó produktívabb, nyugati területein jelentősen csökkenést figyeltünk meg. Az a-klorofill koncentráció a Keszthelyi-medencében a korábbi, közel 40 µg/L-es értékről (amely még csak kb. a fele a WHO ajánlása szerinti, fürdővízben még megengedhető algamennyiségnek) 13 µg/L-re esett vissza és a kevésbé algás Siófoki-medencében is csökkenést figyeltünk meg. (1. ábra).

 

Image removed.

  1. ábra: A vízhőmérséklet és az a-klorofill koncentráció változása a Keszthelyi- és Siófoki-medencében az elmúlt két hónapban.

 

Az algaközösségben az ilyenkor jellegzetes, kora nyári algákat figyeltük meg (2. ábra). Mindkét tóterületen a fecskemoszatok domináltak (60 illetve 75%-os biomassza részaránnyal), a Siófoki-medencében mellettük elsősorban kovamoszatok (28%) fordultak elő, míg a Keszthelyi-medencében a fonalas kékalgák is megjelentek (17%).

Image removed.Image removed.

  1. ábra: Algaösszetétel a Siófoki- és a Keszthelyi-medence nyíltvizében 2022. július 6-án (vízoszlop minta).

 

A nyár további részében az algák biomasszája az időjárástól függően alakulhat majd, a kánikula tartós visszatértével számíthatunk az alga biomassza újbóli növekedésére és a fonalas kékalgák fokozottabb jelenlétére.