Média

2021-06-17 Kossuth Rádió

Az ELKH BLKI Nemzeti Agykutatói Program (NAP) által támogatott kutatócsoportja most olyan új géneket azonosított a balatoni vízgyűjtőn is élő nagy mocsári csigákban, melyek a gerincesek, így az ember öregedésében is kulcsszerepet játszanak – olvasható az intézet és a fenntartó, ELKH közleményében egyaránt. Az eredményeket a kutatók a rangos The Journals of Gerontology folyóiratban publikálták. A kutatások alapvetően két dologra fokuszáltak: az öregedéssel kapcsolatos neurofiziológiai folyamatokat kialakító mechanizmusok pontosabb megismerésére, valamint a lehetséges terápiás beavatkozások kifejlesztésére, gyógyszer támadáspontok azonosítására.

Az elvégzett vizsgálatok modellállatáról, a kapott eredményekről és azok jelentőségéről számolt be Fodor István doktorandusz hallgató és Dr. Pirger Zsolt kutatócsoport-vezető Náray-Szabó Gábor akadémikussal folytatott beszélgetésében. A beszélgetés az alábbi linkre kattintva hallgatható vissza.

2021-03-01 balatontipp.hu

Az Ökológiai Kutatóközpont Tihanyban működő Balatoni Limnológiai Intézete aggályosnak tartja, hogy a tervezett beruházással alapot adjanak a 120 cm-es vízszint hosszabb távú fenntartására, miközben az csak 2023. november végéig rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel.

2021-02-27 24.hu, elkh.org, hellovidek.hu, hirbalaton.hu, infostart.hu, welovebalaton.hu, Kossuth Rádió és sok más

A Balatont mára teljesen uraló, idegenhonos kagyló óriási mennyiségben van jelen, és mint kiderült, kiváló minőségű haltáp készíthető belőle. A gazdasági célból tenyésztett édesvízi ragadozókat csak tengeri rokonaikkal szabad etetni, ám a tengeri halliszt egyre drágább, ráadásul egyre több szennyezőanyagot tartalmaz.. Hogy pontosan miről is van szó, arról Dr. Balogh Csillát, a projekt szakmai vezetőjét, az ELKH ÖK BLI tudományos munkatársát kérdeztük.

2021-02-12 Kossuth Rádió, Hajnal-Táj

Tóth Viktor, tudományos munkatárs, Ökológiai Kutatóközpont, Balatoni Limnológiai Intézet: A természetes víztestnek kell egy magas tél végi, és egy nyár végi, ősz eleji alacsony vízszint. R: Tóth Viktor, a tihanyi limnológiai intézet tudományos főmunkatársa. Tóth Viktor: Ehhez szokott hozzá a természet. A mesterséges túlstabilizált vízszint az embernek fontos.
Szereplők: Tóth Viktor, tudományos munkatárs, Ökológiai Kutatóközpont

2021-01-29 24.hu

Dr. Vörös Lajos, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet professzorának vezetésével 2012-ben elkezdődött komolyabb algológiai vizsgálatok változást mutattak ki az algák körében. Az 1940-es évekből ismert kevés adat alapján a tavat egy barnás színű, páncélos ostoros alga, a Parvodinium (Peridinium) inconspicuum dominálta, amikor nyáron felszaporodik, az algák biomasszájának akár 99 százalékát is adhatja.

2021-01-11 Kapos TV

Preiszner Bálint a BLI Hal és Konzervációökológiai kutatócsoportjának kutatója nyilatkozott a déli part nádasainak veszélyeztetéséről. Nemcsak a nádasok kiirtása, hanem ökológiai szempontból a nádasok feldarabolódása is súlyosan veszélyezteti a nádasok és a tó biodiverzitását.

Oldalak