Filmek, videók

Ünnepélyes alapkőletétel Tihanyban

Az ünnepélyes alapkőletételre különvonat vitte a magyar tudományos és politikai világ képviselőit Tihanyba, ahol királyi hercegek és hercegnők, Gróf Bethlen István miniszterelnök, Halbik Ciprián Tihany apátja, a községi elöljáróság és nagyszámú közönség várták a megérkezőket. - A Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum engedélyével.

A film a téli Balaton rejtelmeinek világába nyújt betekintést. Bemutatja a nagy tó befagyásának szabályosságait és a kialakuló jégmező fizikai tulajdonságait, mechanikai mozgásait, a rianások, tolulások keletkezésének okait. Bemutatja a nádasok gyökértörzsének raktározó szerepét télen. Bepillantást nyújt a befagyott Balaton mélyében szunnyadó élővilág rejtett felkészülésébe a közelgő tavaszra, és választ ad arra a kérdésre is, hogy alszanak-e télen a halak?

"Balaton kutatása mindenkinek, 1-3", a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet előadássorozata, készítette: MTA BLKI, 2006 (459'24")

A három blokkba elrendezett kilenc előadás a Balaton fizikai, kémiai viszonyait, növény- és állatvilágát, és a tavi ökoszisztéma működését mutatja be az intézet kutatási eredményei tükrében. Az előadások kitérnek a kutatás, és tó környezet- és természetvédelmét biztosító menedzsment szoros kapcsolatára is.

Bevezetőt mond: Bíró Péter akadémikus, intézetigazgató.
1. Előadás, Dr.V.-Balogh Katalin: "A Balaton vizének jellemzése. A Balaton és a befolyó vizek alapvető tulajdonságai, a Rába, a Dráva, vagy a Muravizétől való eltérései. A Balaton vize, mint a tavi élővilág környezete. A Nap ultraibolya sugársásának hatása a tavi életre" (8'09" - )

Bevezetőt mond: Bíró Péter akadémikus, intézetigazgató
1. Előadás, Dr. G.-Tóth László: "A Balaton vizének gerinctelen állatai, a zooplankton" (9'49" - )
2. Előadás, Dr. Móra Arnold: "Élet a Balaton üledékében, kagylók, árvaszúnyogok és társaik" (51'52" - )
3. Előadás, Dr. B. Muskó Ilona: "Behurcolt állatfajok. A Balaton gerinctelen állatai, mint haltáplálék szervezetek" (89'10" - )
Hozzászólások (127'52" - )

Bevezetőt mond: Bíró Péter akadémikus, intézetigazgató
1. Előadás, Bíró Péter akadémikus: "A Balaton nyílt vizének és parti övének halai" (4'10" - )
2. Előadás, Dr. Tátrai István: "Menyi hal terem a Balatonban?" (57'28" - )
3. Előadás, Dr. Nagy Lajos: "A Balaton madárvilága" (85'25" - )
Hozzászólások (145'33" - )

„A Balaton élete, 1-5”, a Magyar Televízió Natura Szerkesztősége, és az MTA Tihanyi Limnológiai Kutatóintézete közös tudományos ismeretterjesztő filmje, 1989 (2:48:00)

Az ötrészes film 1986 és 1989 között készült, és 1989 december 24.-29. között mutatta be először a Magyar Televízió az esti Híradó után, fő műsoridőben. A film azóta számos filmművészeti díjat nyert el.

Oldalak