Filmek, videók

Szeptember 21-én tartottuk intézetünkben azt a tudományos előadóülést, melyen a szakma képviselőit arra kértük, hogy közérthetően foglalják össze a Balaton tápanyagterhelésére vonatkozó kutatásaik legjavát. Az ülésre eljöttek tó környéki polgármesterek, civil szervezetek képviselői és más érdeklődők is. Az előadásokat rögzítettük, a videót itt is megosztjuk.

Pirger Zsolt, az Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoport vezetője 2016 után idén is megkapta az MTA negyedszázados, teljesítményközpontú, magas presztízsű országos ösztöndíját, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Az idei nyertes pályázókat és a záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapott ösztöndíjasokat ma 11:00 órától köszöntik a Magyar Tudományos Akadémia Székházában rendezett ünnepségen. Az eseményt az MTA közvetíti, de mi is megmutatjuk!

Nem érdemeljük meg ezt a tavat, inkább békén kellene hagyni – mondja a Balatonról a Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Tóth Viktor szerint eljöhet még az idő, amikor a Balaton megmutatja, kegyetlen is tud lenni. A riportot kollégánkkal a 444 készítette.

Preiszner Bálint nyílt napi előadása elsősorban a kormoránnal és a hattyúval foglalkozott. Rengeteg tévhit él ezekről a madarakról a közbeszédben, az előadásból kiderül, mennyi ezek igazságtartalma.

A Balaton Televízió jó kis összefoglalót készített nyílt napunkról, köszönjük! A videóból kiderül mivel foglalkoznak kutatócsoportjaink, és néhány laboratóriumba is benézünk.

Készítettünk egy kis videós összefoglalót a nyílt napról, ahol rengeteget beszélgettünk, magyaráztunk, válaszoltunk, és közben mi is jól szórakoztunk. Megvannak a kvíz nyertesei is: idén négyen tudtak 37 kérdésből 33-ra helyesen válaszolni, és ez most elég volt a győzelemhez. Szeretettel gratulálunk, találkozzunk jövőre is!
Nyerteseink nyereményét a héten postázzuk.

Süli Ferenc, a Somogy Televízió "Miért"-című feltáró-elemző esti közéleti sorozata jelen adásában adásában Prof.

Előadó: Pirger Zsolt PhD neurobiológus, tudományos főmunkatárs, MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet (Tihany), MTA Nemzeti Agykutatási Program
Személyes bemutatkozás 00’00”-
Előadás a gyógyszermaradványok, humán eredetű hormon készítmények, pl. fogamzásgátló szerek és hangulat befolyásoló drogok utóhatásairól a vízi élővilágra laboratóriumi kísérleti eredmények alapján 6’04”-től.
/G.T.L./

Előadó: Vörös Lajos DSc, hidrobiológus, tudományos tanácsadó, professzor emeritusz, MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet (Tihany), MTA Nemzeti Víztudományi Program
Személyes bemutatkozás 00’00”-
Előadás a vízi ökoszisztémák szerveződéséről, és a Balaton életének fotoszintetikus alapjait meghatározó algákról 6’04”-től.
/G.T.L./

Előadó: Takács Péter PhD hidrobiológus, tudományos főmunkatárs, MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet (Tihany)
Személyes bemutatkozás 00’00”-
Előadás a Balaton, és a Kárpát-medencei tavak és folyók őshonos, eredeti halait kiszorító idegenhonos inváziós halfajok agresszív terjedéséről ökológus szemmel. A leselkedő veszély az élőhelyek rombolása és a globális felmelegedés (6’02-).
/G.T.L./

A Magyar Örökség és Európa Egyesület 2017-ben a 90 éves MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetnek „Magyar Örökség Díjat” adományozott, s ezzel az intézet bekerült a „Magyar Örökség Aranykönyvébe”. A híradás a 2017. 06. 24.-i díjátadó gáláról számol be az MTA Díszterméből.

Megszólalnak:
Csorba Kata szerkesztő, narrátor, Füred TV
Professzor Elekes Károly, laudátor (1’22” - )
/G.T.L./

Az intézet megnyitása 90. évfordulója alkalmából készült film bemutatja az intézet történetét, majd aktuális feladatait és tudományos eredményeit a XXI. sz. második évtizedében.

Megszólalnak: a narrátorokon kívül Prof. G.-Tóth László az MTA Doktora, intézetigazgató
/G.T.L./

Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetének látogatása az Intézetben 2016. A nagykövet kíséretében volt Raffi V. Balian igazgató (Regional Environmental, Science & Technology, and HUB for Central and Eastern Europe), és Kelly Stange, az USA Mezőgazgdasági Minisztériuma eurázsiai mezőgazdasági referense. A látogatás egy, az USA kormánya által támogatott közös halkutatási elképzelés bejelentésével zárult.
Megszólalnak a narrátoron kívül:

A film a téli Balaton rejtelmeinek világába nyújt betekintést. Bemutatja a nagy tó befagyásának szabályosságait és a kialakuló jégmező fizikai tulajdonságait, mechanikai mozgásait, a rianások, tolulások keletkezésének okait. Bemutatja a nádasok gyökértörzsének raktározó szerepét télen. Bepillantást nyújt a befagyott Balaton mélyében szunnyadó élővilág rejtett felkészülésébe a közelgő tavaszra, és választ ad arra a kérdésre is, hogy alszanak-e télen a halak?

A nádas világa (33’46”)

Meddig lesz Balaton? (33’37”)

A Balaton kövei (33’43”)

A Balaton vize (33’30”)

Élet a vízben (33’56”)

A film az intézet megnyitása 80. évfordulója alkalmából Tihanyban rendezett díszünnepség teljes, kitűnő minőségű felvétele. Az előadásokat könyvbemutató (84’37” - ), majd Klebelsberg Kuno szobrának megkoszorúzás követi (93’50” - ).

Megszólalnak:
Bíró Péter akadémikus, intézetigazgató, aki nyitó előadásában új fogalmakkal, új hangsúlyokkal él: jövőkép, fiatalítás, alkalmazott és alapkutatások aránya, tematikai és módszertani fejlesztés, innováció.

A híradófelvétel első két perce az alapítás körülményeiről, és az alapkőletételről szól. A híranyagban látható az a mozgófilm felvétel is az intézet 1926. augusztus 25.-i alapkő letételéről, amelyet G.-Tóth László tudományos tanácsadó lelt fel a Magyar Nemzeti Filmarchívumban, annak önzetlen támogatásával.

Megszólalnak:
Csorba Kata szerkesztő, narrátor, Füred TV
Bíró Péter akadémikus, intézetigazgató (2’15” - )
/G.T.L./

A film bemutatja az intézet történetét, tudományos osztályainak és témacsoportjainak aktuális kutatásait és tudományos eredményeit a XXI. sz. első évtizedében. A fim elején látható egy mozgófilm felvétel az intézet 1926. augusztus 25.-i alapkő letételérők is, amelyen felismerhető számos politikus alakja, pl.

Szereplő: G.-Tóth László DSc, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet (Tihany) tudományos tanácsadója első magyar kutatóként, 2000 és 2002 között, mélytengeri tengeralattjárós expedíciók résztvevője volt japán Csendes-óceáni mélytengeri kutatási programokban.
Tihanyi bemutatkozás: 00’00”

"Balaton kutatása mindenkinek, 1-3", a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet előadássorozata, készítette: MTA BLKI, 2006 (459'24")

A három blokkba elrendezett kilenc előadás a Balaton fizikai, kémiai viszonyait, növény- és állatvilágát, és a tavi ökoszisztéma működését mutatja be az intézet kutatási eredményei tükrében. Az előadások kitérnek a kutatás, és tó környezet- és természetvédelmét biztosító menedzsment szoros kapcsolatára is.

Bevezetőt mond: Bíró Péter akadémikus, intézetigazgató
1. Előadás, Dr. G.-Tóth László: "A Balaton vizének gerinctelen állatai, a zooplankton" (9'49" - )
2. Előadás, Dr. Móra Arnold: "Élet a Balaton üledékében, kagylók, árvaszúnyogok és társaik" (51'52" - )
3. Előadás, Dr. B. Muskó Ilona: "Behurcolt állatfajok. A Balaton gerinctelen állatai, mint haltáplálék szervezetek" (89'10" - )
Hozzászólások (127'52" - )

Bevezetőt mond: Bíró Péter akadémikus, intézetigazgató
1. Előadás, Bíró Péter akadémikus: "A Balaton nyílt vizének és parti övének halai" (4'10" - )
2. Előadás, Dr. Tátrai István: "Menyi hal terem a Balatonban?" (57'28" - )
3. Előadás, Dr. Nagy Lajos: "A Balaton madárvilága" (85'25" - )
Hozzászólások (145'33" - )

Bevezetőt mond: Bíró Péter akadémikus, intézetigazgató.
1. Előadás, Dr.V.-Balogh Katalin: "A Balaton vizének jellemzése. A Balaton és a befolyó vizek alapvető tulajdonságai, a Rába, a Dráva, vagy a Muravizétől való eltérései. A Balaton vize, mint a tavi élővilág környezete. A Nap ultraibolya sugársásának hatása a tavi életre" (8'09" - )

A műsor a 2000-2003 közötti drámai vízszintcsökkenés második évében készült. A beszélgetés fő fonala az, hogy egyre kevesebb a turista, azok is csak 1-2 napot töltenek el a Balatonon, panaszkodnak a vendéglátósok, s ez összefügg-e a vízszint csökkenésével? Ha a vízszint tartós csökkenésével kell számolni, az befolyásolja-e majd a víz minőségét és az ökológiai egyensúlyt?

A film első része bemutatja a Magyar Tudományos Akadémia történetét, nagy korszakait és korszakváltásait az 1825-től 2002-ig elnökei, főtitkárai és nevezetes tagjai tevékenységén keresztül. A film második része (22'50" - től) a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetéről és a Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézetéről szól, amelyekben az alapkutatások mellett eredményesen zajlik a nemzetgazdaságot közvetlenül is segítő Balaton-kutatás és a mezőgazdasági kutatást.

A beszélgetés bevezető témája a Balaton vízminőségének alakulása a korábbi 30 évben, és állapota a felvétel idején. A műsor döntő része a balatoni turizmus forgalmi mutatóit elemzi, és a turizmus fejlesztés optimális irányát igyekszik kijelölni. A fő kérdések: tömeg-, vagy elit turizmus? Sok látogató kis pénzért, vagy kevés gazdag látogató nagy pénzért?

Az alig vágott film elején Herodek Sándor igazgató köszönti a prominens megjelenteket (Klebelsberg Éva, a Gróf Klebelsberg Kuno Alapítvány elnöke, Glatz Ferenc, az MTA elnöke, Gergely János, az MTA Biológiai Osztálya elnöke, Láng István, az MTA főtitkára, Markó László VEAB elnök, Czelnai Rudolf akadémikus, Woynárovich Elek volt intézetigazgató, Bernáth Ildikó, Herényi Károly, Bán Béla, Sáringer Gyula országgyűlési képviselők, Miniszterelnöki Hivatal Balatoni Titkársága, Tihany Polgármester

A film az intézet megnyitása 70. évfordulója alkalmából Tihanyban rendezett díszünnepség teljes, vágatlan felvétele. Az ülés díszelnöke Kosáry Domokos akadémikus, korábbi MTA elnök volt.

„A Balaton élete, 1-5”, a Magyar Televízió Natura Szerkesztősége, és az MTA Tihanyi Limnológiai Kutatóintézete közös tudományos ismeretterjesztő filmje, 1989 (2:48:00)

Az ötrészes film 1986 és 1989 között készült, és 1989 december 24.-29. között mutatta be először a Magyar Televízió az esti Híradó után, fő műsoridőben. A film azóta számos filmművészeti díjat nyert el.

A film még abban az időszakban készült, amikor a Balaton nagy fordulatszámon eutrofizálódott, a planktonikus elsődleges termelés nagyon gyors (40 - 60 mikrogramm szén/liter/óra), és a nyílt víz klorofill-tartalma igen magas (20 - 80 mikrogramm/liter) volt. A kutatók pedig azon igyekeztek, hogy kimérjék azt a kritikus oldott foszfor koncentrációt amelytől felfelé már nem a foszfor, hanem a nitrogén a fitoplankton szaporodását limitáló tápanyag, teret adva a nitrogénkötő kékalgák uralmának.

Ünnepélyes alapkőletétel Tihanyban

Az ünnepélyes alapkőletételre különvonat vitte a magyar tudományos és politikai világ képviselőit Tihanyba, ahol királyi hercegek és hercegnők, Gróf Bethlen István miniszterelnök, Halbik Ciprián Tihany apátja, a községi elöljáróság és nagyszámú közönség várták a megérkezőket. - A Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum engedélyével.