+   2010. június havi adatok


A Balaton állapota 2010 júniusában

(Kiadva 2010. június 18.)

 

Az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai 2010 június 14 és 16 között a tó egész területére kiterjedő vizsgálatokat végeztek. A mérések eredményei szerint az elmúlt hetek szeszélyes időjárása, a bőséges csapadéknak köszönhető megnőtt hozzáfolyás nem volt jelentős hatással a tó nyíltvizének vízminőségére és ökológiai állapotára. A Balaton fő tápláló vízfolyásában a Zala folyó vizében valamint a Balaton különböző területein a nitrogén és foszfor koncentrációja kedvezően alacsony volt. A Zalában 100 µg/l körül volt az ammónium nitrogén és 150 µg/l az ortofoszfát foszfor koncentrációja. A tó mind a négy medencéjében csupán 10 µg/l ammónium nitrogént és 1-3 µg/l ortofoszfát foszfort lehetett kimutatni. Ennek köszönhetően nagyon kevés lebegő mikroszkópikus alga volt a Balatonban, a Keszthelyi-medencében 4 mikrogramm a-klorofillt mértünk literenként a Siófoki-medencében 1 mikrogrammot. A tó vizének nagyfokú tisztaságát jelezte az algák összetétele is, eszerint hasonlóan a tengerek és óceánok nyílt vizéhez a lebegő algák legjelentősebb képviselői a parányi, egy ezred milliméter átmérőjű un. pikoalgák voltak, amelyeket közönséges fénymikroszkóppal nem, csak fluoreszcens mikroszkóppal lehet észlelni, amelyben gömb vagy pálcika alakú sejtjeik vörösen vagy sárgán világítanak (1.ábra).

A tiszta vizű Balaton legjellemzőbb algái a bakteriális méretű un. pikoalgák 2010 júniusában (fluoreszcens mikroszkópi felvétel).

1.ábra. A tiszta vizű Balaton legjellemzőbb algái a bakteriális méretű un. pikoalgák 2010 júniusában (fluoreszcens mikroszkópi felvétel).

A magas 25-26 Celsius fokos vízhőmérséklet kedvezett a Kis-Balatonban és a déli part un. berekterületein az oldott színes szervesanyagok (humin) kioldódásának ami a befolyók környékén, így a Zala torkolat térségében is barnára színezte a tó vizét (2.ábra). A Zala folyó torkolati szakaszán április és május hóban a víz színét jellemző un. platina-szín értéke 70 mg Pt/l körüli volt, ami június közepére 130 mg Pt/l értékre nőtt.

A Keszthelyi-medence 2010 június közepén, előtérben a  Zala folyó barna vize.

2. ábra. A Keszthelyi-medence 2010 június közepén, előtérben a Zala folyó barna vize.

A meleg idő beköszöntével a Balatonban is megindult az árvaszúnyogok (3.ábra) igazán tömeges kirepülése, ami nagy valószínűséggel kisebb-nagyobb mértékben egész nyáron folytatódni fog. A tavalyi évhez képest a kirepülés mintegy két hetet késett, ami egyértelműen a május végi, június eleji szeles, viharos időjárásnak köszönhető. A rajzás helyenként – elsősorban turisztikai szempontból – kisebb-nagyobb problémákat okozhat, a repülő állatok nagy tömege miatt. A tóban a part mentén időszakosan megjelenő hab és látszólagos „koszosság” ilyenkor tulajdonképpen a víz felszínén úszó bábbőrök tömege, illetve a kibújó állatok által kiválasztott fehérje alapú váladék. Mind ez, mind pedig maguk az árvaszúnyogok az emberre teljesen veszélytelenek.

Az árvaszúnyogok elsősorban alkonyatkor rajzanak, napközben a levelek alatt, esetenként épületekben keresnek menedéket.
Az árvaszúnyogok elsősorban alkonyatkor rajzanak, napközben a levelek alatt, esetenként épületekben keresnek menedéket.

3. ábra. Az árvaszúnyogok elsősorban alkonyatkor rajzanak, napközben a levelek alatt, esetenként épületekben keresnek menedéket.

A lápi póc (4. ábra.) halfaunánk egyik legveszélyeztetettebb tagja, amely teljes állományának döntő hányada Magyarországon él. E kis termetű, vízi rovarokkal és rákokkal táplálkozó halacska a növényzettel dúsan benőtt lápos-mocsaras vizeket kedveli. Állományára nézve legnagyobb veszélyt ezen élőhelyek módosítása (elapasztása, kotrása), illetve az egyre inkább terjedő inváziós vetélytárs, az amurgéb jelenti. Az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézete jelenleg egy OTKA-NKTH pályázat keretében vizsgálja a lápi póc hazai elterjedését, állományainak sűrűségét, élőhelyeinek minőségét-veszélyeztetettségét, és különös tekintettel az egyre inkább izolálódó állományok genetikai diverzitását.

Lápi póc

4. ábra. Lápi póc.