+   2009. szeptember havi adatok


A Balaton állapota 2009 szeptemberben

(Kiadva 2009. szeptember 30.)

 

Az algák számára fontos makrotápanyagok (nitrogén és foszfor) koncentrációinak értékei tipikus nyár végi, ősz eleji állapotnak felelnek meg. Az algák számára hozzáférhető oldott foszfor koncentrációja a tó keleti területein a kimutathatósági határ közelében van és nyugat felé növekszik (6 µg/l). Az algák számára hasznosítható nitrogénformák területi változása ennek ellentéte (5-50 µg/l)). A keleti-medencében valószínüleg foszfor hiánya akadályozza felvételüket.

2009 szeptember végén a kellemes őszi időben még viszonylag meleg a Balaton vize, 15-18 oC hőmérsékletű. Ennek köszönhetően a tó mikroszkópikus algavilágában még jelen vannak a nyárra jellemző fajok a jellegzetes őszi algák mellett. A nyár jellegzetes fonalas kékalgái már kifejlesztették az áttelelésre szolgáló kitartósejtjeiket (1. ábra).

Jellegzetes balatoni fonalas kékalga megvastagodott falú, tojásdad, áttelelésre 
	szolgáló kitartósejtekkel 2009 szeptemberének végén (Somogyi Boglárka felvétele).

1. ábra. Jellegzetes balatoni fonalas kékalga megvastagodott falú, tojásdad, áttelelésre szolgáló kitartósejtekkel 2009 szeptemberének végén
(Somogyi Boglárka felvétele).

A Siófoki-medencében a vízminőség kiváló (a-klorofill 7 µg/l). A Tihany-félszigettől nyugatra eső terület élesen elhatárolódik a keleti tórésztől, itt háromszor akkora az algák tömege, mint a keleti tórészen (1. ábra). A Balatonban a nyugati algásodott vízterület ilyen mértékű keletre húzódása ritka jelenség, a jelen állapot a hosszantartó enyhe időnek tulajdonítható.

Az algák tömegének (a-klorofill) változása a Balaton hossztengelyében 2009 szeptember végén.

2. ábra. Az algák tömegének (a-klorofill) változása a Balaton hossztengelyében 2009 szeptember végén.