+   2009. augusztus havi adatok


A Balaton állapota 2009 augusztusában

(Kiadva 2009. augusztus 18.)

 

Az elmúlt hetek kánikulai időjárása ellenére a Balaton vízminősége kitűnő. Tihany félszigettől keletre a vízben nagyon kevés a lebegő algák mennyisége, az a-klorofill koncentráció mindössze 2 mikrogramm literenként. A félszigettől nyugatra Balatonföldvártól-Keszthelyig az algák mennyisége ennek tízszerese (a-klorofill: 20-21 mikrogramm/l). Ez a magasabb érték is jó vízminőséget jelent, mert a megengedhető mennyiség ennek több mint háromszorosa. Az évszaknak és a körülményeknek megfelelően a fonalas, a légköri nitrogén kötésére képes kékalgák legtömegesebbek a tó vizében.

2009. augusztus 12-én kissebfajta pánikot okozott a balatonlellei strandokon egy apró 1-2 cm nagyságú, soklábú élőlény tömeges megjelenése a partközeli vízben. Ezek apró rákocskák voltak, amelyek a parti kövezések hézagaiban élnek (1. ábra), és normális esetben nem hagyják el a számukra megfelelő életteret. A Balaton déli partján fő tömegüket a kétpúpos bolharák (Dikerogammarus villosus) (2. ábra) alkotja. Ez a faj mindenevő, algákat, elhalt növényi és állati részeket fogyaszt, de ragadozó is, fajtársaira is veszélyt jelent. A vízközelben tartózkodók elmondása szerint a hajnali repülőgépes szúnyogirtást követően menekültek ki biztonságot nyújtó élőhelyükről ezek az apró, a fürdőzőkre semmiféle veszélyt nem jelentő állatkák a nyíltvízbe, ahol még a délután folyamán is ezrével vergődtek. A vízparton élők beszámolója szerint ez a jelenség nem egyedi, szinte minden repülőgépes szúnyogirtást követően megfigyelhető kisebb-nagyobb intenzitással.

A parti kövezések víz borította helyei gazdag élővilágnak adnak otthont. Az egymásra rakott kövek hézagaiban 
			él többek között a kétpúpos bolharák. Dr. Vörös Lajos felvétele.

1. ábra. A parti kövezések víz borította helyei gazdag élővilágnak adnak otthont. Az egymásra rakott kövek hézagaiban él többek között a kétpúpos bolharák. Dr. Vörös Lajos felvétele.

Kétpúpos bolharák (Dikerogammarus villosus) a balatonlellei partoknál 2009 augusztusában (méret: másfél 
			centiméter). Dr. Vörös Lajos felvétele.

2. ábra. Kétpúpos bolharák (Dikerogammarus villosus) a balatonlellei partoknál 2009 augusztusában (méret: másfél centiméter). Dr. Vörös Lajos felvétele.

 

Az elmúlt hónapban beszámoltunk arról, hogy a Balatonban először 2006-ban észlelt invazív kagylófaj, az amuri kagyló 10-12 centiméteres példányai kerültek elő a tóból. Az elmúlt napokban Dobos Géza egy újabb inváziós kagyló tömeges előfordulását észlelte Tihany partjainál. Az ehető ázsiai kagyló (Corbicula fluminea) hazánkban először a Dunából került elő 1999-ben. Ez a kistermetű kagyló (3. ábra) gyorsan terjeszkedik Európában és Amerikában is.

A Balaton legújabb jövevénye az ehető ázsiai kagyló (Corbicula fluminea), a képen látható, Tihanyból 
			származó egyedek mérete 1 cm (maximális méretük 5 cm). Dr. Vörös Lajos felvétele.

3. ábra. A Balaton legújabb jövevénye az ehető ázsiai kagyló (Corbicula fluminea), a képen látható, Tihanyból származó egyedek mérete 1 cm (maximális méretük 5 cm). Dr. Vörös Lajos felvétele.